Citrusfrukt

citrusfrukter

Hälsofördelar med citrusfrukter

Visste du att du genom att äta en apelsin får i dig hela ditt dagsbehov av C-vitamin och 12% av ditt dagliga behov av fibrer? Vetenskapliga studier visar dessutom att apelsiner tenderar att binda skadligt kolesterol i magen och ta med sig det på vägen ut.

Alla typer av citrusfrukter innehåller ämnen som hjälper till att hålla blodtrycket nere. Citrusfrukter minskar även förekomsten av cancer enligt vissa studier.

Laga mat med citrusfrukter

För att få del av alla hälsofördelar med dessa underbara frukter kan man med fördel använda dem i matlagningen. Att ha i citrusfrukter i maten är inte bara nyttigt, det är även en positiv smaksensation i många fall. För att få maximalt ut av alla näringsämnen i frukterna är det bra om man kan använda så mycket som möjligt av dem. Mycket av vitaminer och näringsämnen sitter nämligen i fruktkött med mera. Därför det är en mindre bra ide att bara pressa ut den klara juicen och sedan slänga resten av råvaran. När man exempelvis lagar mat med apelsiner så kan det vara en god ide att lägga i hela apelsinbitar i rätten. Bitar av frukt ger mer smak till måltiden och ger dessutom ett tuggmotstånd som känns fräscht.

Lite surare frukter som lime och citron kan bli lite övermäktiga om man använder för stora bitar av dem i maten. Därför blir det ofta allra bäst om man antingen hackar dem i mycket mindre bitar, eller helt enkelt pressar ur saften. Om man väljer att bara använda saften så kan vi rekommendera att man använder en slow juicer för att göra jobbet. Att bara pressa citrusfrukten på ett konventionellt sätt gör nämligen att en hel del av näringen sitter kvar i frukten. Använder man däremot en slow juicer så få man med allt det nyttiga i frukten. Vid användning av denna typ av maskiner blir det nämligen bara kvar en torr rest i maskinen, resten av allt det nyttiga går ner i juicen. På detta sätt är råsaftcentrifugen inte ett lika effektivt verktyg eftersom den lämnar kvar mycket av råvaran när bara den allra klaraste saften har urskilts.

Citroner i matlagningen

Citronen är kanske mest populära frukten att ha i maten. Eftersom dess syrliga smak är så universell så används citroner i lokala kök världen över. Många kallar faktiskt citronen för den tredje kryddan, bredvid salt och peppar. Citronen har ett väldigt lågt antal kalorier så det är ingen fara att använda mycket av frukten för den som försöker tänka på vikten. Särskilt i det europeiska köket är citronen en välanvänd favorit.

En citron har vanligtvis 8-10 klyftor. Skalet har en starkt gul färg. Att riva ner lite av skalet i maten kan vara tacksamt av flera anledningar. Skalet innehåller mycket koncentrerad smak, det innehåller även näringsämnen och kan ge färg och textur åt maten. Denna citrusfrukt passar mycket väl till rätter med kyckling och fisk. Men de går även att använda i efterrätter och även bakverk för att ge en fräsch syrlig smakkänsla.

Mer än bara smak

Förutom av smakdimensionen så används även citroner i mat av andra anledningar. Till exempel så kan citronsyran användas för att bevara smak och färg i andra grönsaker. Det är C-vitaminet i frukten som hindrar oxidering på grönsakers yta. Citronen kan även användas för att göra kött mer mört.

Citronen används även som beståndsdel i många produkter för hälsan. Den kan till exempel användas i produkter för hudvård. Citronen är även sedan länge en känd behandling för att motverka och bota förkylning. Citronsyran kan även användas som städningsprodukt på ett effektivt sätt, syran kan användas för att naturligt bleka fläckar.

Källor

https://www.webmd.com/food-recipes/features/cook-citrus-fruit#1

https://citruspress.nu/

https://www.jamieoliver.com/features/9-beautiful-ways-to-cook-with-lemons/