Kassava

Kassavan är kanske inte så känd bland oss svenskar men faktum är att det i en stor del av världen är ett livsviktigt livsmedel.

Vad är Kassava?

Kassavan är en rot till själva busken som är det som syns ovan jord. Denna växt är perenn, det vill säga den kan växa året om. Ofta odlas dock Kassava säsongsbetonat beroende på regnperioder och annat där den odlas. Kassava växer främst i tropiska och subtropiska regioner där den är en viktig källa till föda till människorna som lever här. I en del fall kokas roten och konsumeras som den är. Men den största mängden går åt till att framställa stärkelse kallad tapioka. Tapiokan kan sedan användas i en mängd olika maträtter. Stärkelsen används även till djurfoder men även till andra industriella processer. Kassava-stärkelsen är den tredje största källan till kolhydrater i tropikerna. Källa.

Söt eller bitter

Det finns en söt variant av Kassavan och en bitter. Båda varianterna innehåller toxiner som är farligt att få i sig i större mängder. Den bittra innehåller mycket större halt farliga ämnen än den söta. För att få bort de farliga ämnena måste råvaran tillredas på rätt sätt. Om den tillagas felaktigt så kan de exempelvis innehålla farligt höga halter av cyanid, vilket kan allvarligt förgifta och till och med ta död på en människa.

Att odla den bittra varianten är mest populärt, detta kan låta konstigt med det finns en naturlig förklaring. Den bittra kassavan är mindre attraktiv att stjäla vilket gör att jordbrukarna får ha den för sig själv. Den är även mindre attraktiv bland skadedjur och andra större djur.

Kasava i mat

Det finns en stor mängd goda rätter man kan laga med hjälp av Kassava. Här nämner vi några av dem

Casabe

Casabe är ett bröd som är vanligt i Karibien. Ingredienserna är extremt få, endast kassava och vatten. Men skenet kan bedra, detta bröd är nämligen inte helt lätt att framställa. Det krävs mycket erfaranhet att göra ett bra Casabe-bröd.

Kassava frites

Kassava frites är som det låter en slags pommes frites, men gjort på kassava istället för potatis. Eftersom kassavan är lik potatisen till sina egenskaper så kan man egentligen göra det mesta med den som man också kan göra med potatisen. Om man friterar kassavan i små bitar så blir den god att dippa i olika såser som till exempel vitlökssås.

Yuca Con Mojo

Yuca Con Mojo är en klassisk cubansk vegansk rätt. Rätten består av kassava tillsammans med mojo-sås. Mojosåsen innehåller citron, vitlök, kryddor och vanlig lök. Denna rätt severas ofta som sidorätt till en mer rejäl huvudrätt.