Mandelolja

Mandeloljan har funnits med länge, men för många är den relativt okänd. I alla fall i matlagningssammanhang. Bittermandelolja är giftig, så se till att du får tag på en sötmandelolja som tydligt är märkt med att den går att använda i maten.

Matlagningsolja

Mandelolja är en alldeles utmärkt olja att använda som stekolja. Se till att använda en kallpressad variant då den har mer smak och en doft av mandel. Smaken och doften förs även över till det du steker, så detta kan verkligen vara en smakförhöjare i vissa rätter. Dock så bildar den kallpressade varianten rök vid de högsta temperaturerna, så då kan varmpressad vara det enda alternativet.

Salladsdressing

Mandelolja kan användas som en smaksättare till sallad. Antingen som ingrediens i salladsdressing, eller genom att helt enkelt ringla lite ren mandelolja över din sallad. I en dressing kan du använda oljan som en bas, det är faktiskt den enda fettkällan som behövs.

I hälsosmoothiensmoothie

Mandelolja är rik på nyttigheter i sig själv, bland annat E-vitamin, protein och zink. Men i din nyttiga smoothie kan den även fylla en funktion i att den underlättar för kroppen att ta upp till exempel K- och A-vitamin, från de andra ingredienserna. En smoothie innehållande till exempel morötter kan bli ännu lite nyttigare med en sked mandelolja i då den hjälper kroppen att ta upp morotens höga halter av A-vitamin.

Andra användningsområden

Mandelolja är också en flitigt använd kroppsvårdsprodukt för hud och hår. Då oljan är mycket mild och full av vitaminer så är den bra för användning på kroppen för att göra huden friskare och mer elastisk. Det är dokumenterat att oljan motverkar problem såsom eksem, torr hud och mjäll. Den stimulerar även huden att reparera och läka sig själv samtidigt som den kan ge starkare och längre hår.