Matlagning med rätt eller fel råvaror

Att laga bra mat är något de flesta av oss tycker är viktigt. Om man skulle göra en undersökning så tror jag en stor majoritet skulle svara att det bästa för hälsan är att använda sig av naturliga råvaror. Samtidigt är nog de flesta överens om man att halvfabrikat från industrin kan vara skadligt för oss. Särskilt vid återkommande användande av dessa halvfabrikat så tror jag de flesta tänker att vi kan drabbas av negativa effekter på riktigt. Trots att folk i allmänhet vet vad som är bra för dem och vad som är dåligt så väljer man ibland fel. Frågan är varför man gör fel val trots att man har goda förutsättningar för att välja rätt.

Tid

En vanlig missuppfattning är att det tar längre tid att laga mat med bra råvaror. Så behöver det dock inte alls vara. Självklart går det ju utomordentligt snabbt att värma färdigmat i mikron. Har man så stora krav på att det ska gå snabbt så är det svårt. Jag tror alla inser att bra matlagning måste får ta lite tid. Däremot behöver det inte alls ta så lång tid som många kan tro.

Så länge man håller matlagningen enkel och inte gör några mer avancerade operationer så behöver den inte ta många minuter. Jag menar att man kan göra en riktigt god och näringsriktig middag på mindre än 30 minuter. Faktum är att matlagningen i många fall inte behöver ta mer än 20 till 25 minuter.

Öva

Ett misstag många gör när de ska börja äta nyttigare är att de inte har tillräckligt med tålamod. När jag säger att det är möjligt att laga en näringsriktig måltid på mindre än tjugo minuter så menar jag självklart att man måste jobba effektivt. Att som komplett nybörjare försöka sig på att laga bra mat riktigt snabbt kan därför vara ett projekt som är dömt att misslyckas.

Att kunna laga mat snabbt och effektivt kräver självklart massa med övning. I början behöver man därför gott om tid på sig. Att laga mat snabbt utan erfarenhet gör bara att man blir stressad och gör misstag. När man gör misstag i matlagningen blir det ofta tråkigt och man tappar sugen. Att stressa fram maten gör också att den förmodligen inte blir så god som den kunde blivit. När man stressat och sedan får en måltid som inte smaker så gott är det lätt att man ger upp.

Dyrt

En fördom många har är att det är dyrare att äta bra. Detta är i många fall felaktigt. Självklart kostar det att äta på gourmet-restaurang. Självklart är det också dyrt att köpa exklusiva råvaror. Att köpa bra råvaror behöver dock inte vara dyrare än att köpa halvfabrikat och färdigmat. Faktum är att det oftast är dyrare att köpa mat på snabbmatsställen än att det är att själv tillaga riktigt kvalitativa råvaror.

Bra svensk mat är oftast förvånansvärt billig

I Sverige har vi ett fantastiskt jordbruk som producerar kvalitativa råvaror. Det kan handla om basvaror såsom vete, potatis och diverse grönsaker. Att köpa färska svenskodlade grönsaker är oftast mycket billigt. Dessa grönsaker är tack vare stränga regleringar fria från skadliga gifter. Att regelbundet äta grönsaker är något som bevisat förlänger livet. Om du frågar mig så ger en diet med mycket frukt och grönt även en kvalitativ livstil.

Samtidigt som grönsaker är nyttiga för oss så är de även skonsamma för plånboken. Att äta sig mätt på råvaror som potatis, bröd och grönsaker är enkelt såväl som billigt. Eftersom jag även gillar kött så köper jag det också regelbundet. Bra kött är dock lite dyrare och behöver inte ätas till varje måltid.

Kött

Mycket av det kött som produceras i världen stressas fram på djurens bekostnad. Förutom att den storskaliga köttindustrin kan orsaka lidande för djuren så kan den även ge livsmedel av sämre kvalitet. För oss som jobbar med att laga mat är det tydligt att ju mindre industrin är desto bättre blir oftast köttet. Djur som mår bra växer på ett hälsosamt sätt. De nötkreatur som behandlas bra under sin livstid producerar ofta ett friskt och välsmakande kött.

Genom att byta ut kött mott vegetabiliska produkter så kan man spara pengar. En fördel är också att en minskad mängd kött faktiskt kan vara bra för vår hälsa. När man väl vant sig vid en mer vegetarisk kost så smakar den maten faktiskt minst lika bra som kött. Baljväxter är exempel på ett vegetabiliskt alternativ till kött som innehåller mycket protein.