Olivolja

Härligt gröna oliver

Olivoljorna är en av de mest använda oljorna, och förmodligen den mest älskade oljan av dem alla. Olivolja används till matlagning, till salladsdressing eller till att fritera i. Många gillar även att smak på olivoljan helt naturell eller på en bit bröd.

Olivoljan används även i mängder av kosmetiska och hudvårdande produkter. Tack vare att olivolja har många näringsämnen, vitaminer och andra nyttigheter så är den utmärkt att använda även som hudvårdsprodukt. Dock är det kanske just i matlagningssyften de flesta av oss känner till fördelarna med olivolja.

Historik

Oliver var en näringskälla kring många länder vid medelhavet sedan urminnes tider. Det finns bevis på att oliverna började användas för att tillverka olja så tidigt som cirka 6000 år före Kristus. Några tusen år sedan blev olivoljan en handelsvara att räkna med. Olivoljan var en lyxig produkt som blev en symbol för rikedom och välstånd.

Olivträdet har också haft en symbolisk betydelse. Trädet har använts som en symbol för fred. Trädet har också haft en central roll i grekisk mytologi, både religiöst och socialt. Inom kristendomen fick även olivoljan en betydelsefull roll. Oljan har använts på olika sätt bland annat i religiösa sammankomster då den blandats med parfym för att man ska kunna utföra olika kristna ritualer.

Vilken olivolja passar bäst till matlagning?

När man ska laga mat med olivoljan bör man välja en mild variant som inte smakar allt för mycket. Man vill nämligen inte att olivoljan tar överhanden och konkurrerar ut några av de andra råvarorna rent smakmässigt. Milda oljor gör oftast av mogna oliver som skördats senare på säsongen. Motsatt så är oliver som skördas tidigt på säsongen hårda, gröna och starkare i smaken.

Om man jämför olivoljan med andra oljor så står den sig väldigt bra konkurrensmässigt vad det gäller matlagning. Tack vare att olivolja har en så hög andel enkelomättade fetter så är den mycket väl lämpad att steka i. Den har även en bra hållbarhet vilket gör att flaskan kan stå framme länge i rumstemperatur utan att oljan blir dålig.

Vad är extra virgin olivolja?

Något som ofta framhålls är att extra virgin skulle vara finare än ”vanlig” olivolja. Men vad är egentligen extra virgin och är det verkligen bättre i alla lägen? Extra virgin är oljan som kommer fram under den första pressningen av oliven. Oliven måste kallpressas och till denna pressning får inte tillsättas några som helst tillsatser. När man kallpressar så bevaras mer av olivens näringsämnen. Vid varmpressning så får man visserligen ut mer olja men man tar samtidigt död på en hel del av de nyttigheter som man faktiskt vill komma åt i olivoljan. Extra virgin olivolja är därmed nyttigare och mer smakrik än olivolja som inte uppfyller dessa kriterier. Vilken typ av olivolja som är bäst beror dock helt och hållet på vad den ska användas till. Om den exempelvis ska användas i matlagning så kan det hända att extra virgin är ett dåligt val då den riskerar att vara allt för dominant i sin smak.