Tofu ökar stadigt i popularitet på de svenska matborden. Allt fler använder denna spännande råvara för att laga fantastiskt god mat. Vad är då egentligen tofu och vad kan man använda den till?
Vad är Tofu?

Tofu kommer från Asien. Faktum är att tofun är ett mycket gammalt koncept som funnits i cirka 2000 år. Vad innehåller då tofun? Tofu tillverkas uteslutande av sojabönor (även vatten och mineralsalt behövs vid framställningen). Processen liknar den när man framställer ost. Faktum är att tofu kan jämföras med ost på många sätt. Det finns till och med en legend om att tofun först framställdes av en person som testade att tillverka en ny typ av ost, gjord på just bönor.
Vid tillverkningen måste man blötlägga sojabönorna så att de blir mjuka och redo att krossas. När sojabönorna krossas så tar man ut mjölken som uppstår. Det är av denna mjölk man sedan tillverkar tofun av.
Tofun kan köpas i olika hårdhetsgrader. Exempelvis säljs den japanska tofun i två olika hårdhetsgrader.
Perfekt för veganer, mjölkallergiker och laktosintoleranta
Tack vare att produkten är som en ost utan innehåll av mjölk så kan den vara ett perfekt substitut för just mjölkprodukter och ost, för den som är mjölkallergiker eller laktosintolerant. Likaså blir tofun den perfekta osten för alla veganer. Genom att använda tofu kan man laga mängder av rätter som innehåller ost, med ett då helt mjölkfritt alternativ.
Näringsrikt och nyttigt
Det är inte för inte man talar om tofun som en ersättning till traditionell ost. Näringsvärdet i sojamjölk är nämligen likt det för vanlig komjölk. Att använda tofu istället för ost innebär därför i de flesta fall ingen nedgradering vad det gäller näringsämnen. Självklart kan dock sammansättningen skilja sig något från produkt till produkt. Det är alltid att rekommendera att man kollar innehåll och sammansättning på förpackningen, detta gäller så klart tofu såväl som vanlig ost. Näringsvärdet kan såklart också skilja sig beroende på vilken typ av tofu man talar om. Den japanska tofun, nigari, har exempelvis lägre kalciuminnehåll än den kinesiska.
Vad kan man göra för maträtter med tofun?
Tofun kan kombineras på en mängd olika sätt, något som gör att den kan passa i en nästan oändlig mängd maträtter. Något som är bra med denna råvara är att den kan tillagas på olika sätt. Beroende på hur man tillagar råvaran så kan man skapa helt skilda rätter med väldigt varierande textur och smak.
Tofun kan tillagas i ugn såväl som stekas. Om man steker tofun i het olja så kan man skapa en gyllenbrun krispig yta, något som är väldigt gott. Tofun kan även paneras för att skapa ytterligare krisp och yta.
Ett annat tips är att marinera tofun. Tofu suger nämligen åt sig av marinaden om den får ligga ett tag. Marineringen kan förändra både smak och färg på tofun.
Tofu kan med fördel även läggas på grillen, precis som haloumiost. Eller varför inte lägga den i en härlig gryta. Här finns en mängd goda recept som kanske kan inspirera: https://www.coop.se/recept/tofu/
